Zo kies je een filament

Wil je een print in 3D maken, dan heb je daar een goede soort filament voor nodig. Dat betekent dat je kiest voor een soort die bij jou en jouw ontwerp past. De variant die vaak voorkomt is PLA. Dit komt onder andere doordat het in de meeste printers goed te gebruiken is. Daardoor kunnen beginners er goed mee aan de slag gaan, maar is het ook nog altijd voor gevorderden een materiaal dat vaak gekozen wordt. Bedenk ook dat er andere soorten zijn die goed kunnen werken. Zo kan je altijd het beste ontwerp uitwerken als gebruiker.

Soorten filament voor gevorderdenWanneer je meer geavanceerde ontwerpen wilt gaan maken, dan heb je daar ook betere soorten filament voor nodig. Dit komt in de praktijk vaak neer op het gebruik van soorten die versterkt zijn. Dit gebeurt vaak met metaal of met glasvezel. Al kan het ook met stukjes hout. Dit geeft het object dat uit de printer komt dan ook direct een meer houtachtige look. Andere zaken waar je naar kunt kijken is de mate van duurzaamheid en de manier waarop je een soort kunt recyclen. Het helpt je de best mogelijke prints in 3D te maken.

Soorten voor specifieke doeleinden

Er zijn  ook allerlei soorten filament die voor specifieke doeleinden zijn. Zo kan je bijvoorbeeld aan de slag met hele andere materialen, zoals nylon, hout en in sommige gevallen zelfs metaal. Ook kan je filamenten krijgen die bepaalde kleuren of effecten in zich dragen. Daarmee komt het eindresultaat er dan direct zo uit te zien als jij voor ogen hebt. Op alle mogelijke manieren kan je er zeker van zijn dat je dan precies krijgt wat je wenst. Soms zijn bepaalde soorten zelfs specifiek te gebruiken in één soort printer. Ook dat is van de nodige waarde.

De kennis van specialisten benutten

Wil je een specifiek ontwerp maken en is het de vraag welk soort filament hiervoor het meest geschikt is? Leg die vraag dan neer bij een echte kenner. Juist omdat het gebruik van de juiste soort een groot effect heeft op wat de uiteindelijke uitwerking van een ontwerp zal zijn, is het ook van belang om er veel tijd en aandacht aan te besteden. Juist ook om er zeker van te zijn dat je ook echt alles uit de mogelijkheden van jouw 3D printer kan halen. Zo zorg je voor een optimaal resultaat van je print.